אמ'לק
במאמר הבא אחשוף אתכם למודלים השונים בבחינות הבגרות באנגלית וכמו כן, אסביר איך כל מודל בנוי, מה הוא כולל וכיצד ניתן להתכונן אליו.

בגרות באנגלית- 3 יחידות
בחינת הבגרות באנגלית ברמת 3 יחידות הינה הרמה הבסיסית ביותר. היא מורכבת משלושה שאלונים. שלושת השאלונים הם- A,B,C.
שאלון A- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של הבנת הנשמע (30 נקודות). משך המבחן -שעה ורבע.
שאלון B- מורכב מפרק אחד של הבנת הנקרא (100 נקודות) ומשך המבחן -שעה וחצי.
שאלון C- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של מטלת כתיבה (30) נקודות. משך המבחן-שעה וחצי.
חשוב לי לציין כי רוב מוסדות הלימוד האקדמיים דורשים תנאי סף לקבלה של מינימום של 4 יחידות לימוד באנגלית! לכן מומלץ לשאוף ולנסות לעשות 4 יחידות. בנוסף, חלק מסוים מהתלמידים גם יעשו בחינה בעל פה שמתבצעת מול מחשב.
בגרות באנגלית - 4 יחידות
בגרות 4 יחידות באנגלית מורכבת מ-3 שאלונים. בגרות שמצריכה מיומנות בפתרון טקסטים כמו גם מיומנות כתיבה.
שאלון C- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של כתיבה (30) נקודות. משך המבחן-שעה וחצי.
שאלון D- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של מטלת כתיבה (30 נקודות). משך המבחן -שעה וחצי.
שאלון E- מורכב מ-2 פרקי, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של אוצר מילים שבו על התלמידים למצוא נרדפויות (30 נקודות). משך בחינה- שעה ורבע. חשוב לציין שזו בחינה ללא מילון.
אני ממליצה לעשות מינימום 4 יחידות לימוד באנגלית היות וזה תנאי סף לקבלה לרוב מוסדות הלימוד האקדמיים. בנוסף לגבי מודל D, זו יחידה שהפכה להיות יחידה ספרותית- פנימית, כלומר הילדים לומדים במהלך השנה יצירות ספרותיות באנגלית- שירים כמו גם סיפורים ונבחנים עליהם. הציון שהם מקבלים נכנס לתחשיב הכללי של הבגרות. יחד עם זאת ישנם מקיפים בארץ שמחליטים גם ללמד ספרות וגם להגיש לבחינה של מודל D. (הבנת הנקרא+ מטלת כתיבה). וישנם מקיפים שבהם מגישים רק לבחינת בגרות של מודל D. רצוי לברר ולדעת מראש מה נהוג אצלכם במוסד לימודים. בנוסף יש בחינה בעל פה שמתבצעת מול מחשב והציון הינו חלק מהציון הסופי של בגרות 4 יחידות.
בגרות באנגלית- 5 יחידות
בגרות 5 יחידות באנגלית מורכבת מ-3 שאלונים. זו בגרות שמצריכה מיומנויות דיבור,כתיבה והבנת טקסט מאוד גבוהות. בנוסף לשאלונים, ישנה בחינה בעל פה שמתקיימת מול מחשב.
שאלון E- מורכב מ-2 פרקי, פרק של הבנת הנקרא (70 נקודות) ופרק של אוצר מילים שבו על התלמידים למצוא נרדפויות (30 נקודות). משך בחינה- שעה ורבע. חשוב לציין שזו בחינה ללא מילון.
שאלון F- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (60 נקודות) ופרק של מטלת כתיבה (40) נקודות. משך המבחן-שעה וחצי.
שאלון G- מורכב מ-2 פרקים, פרק של הבנת הנקרא (60 נקודות) ופרק של מטלת כתיבה (40 נקודות). משך המבחן -שעה וארבעים וחמש דקות.
חשוב לציין שהטקסטים במודל F ובייחוד במודל G הינם ארוכים יותר ומכילים אוצר מילים ברמה גבוהה. שאלון F- הפך להיות שאלון של יחידה ספרותית פנימית, כלומר התלמידים לומדים יצירות בספרות אנגלית לאורך השנה -שירים כמו גם סיפורים ונבחנים עליהם. הציון שהם מקבלים הוא חלק מהציון הסופי של ה- 5 יחידות. עדיין ישנם בתי ספר שמגישים לבחינה החיצונית של מודל F- הבנת הנשמע ומטלת כתיבה. בנוסף לכל השאלונים השונים יש גם בגרות בעל פה שמתבצעת מול מחשב.
כיצד נתכונן לבגרויות?
ראשית כל חשוב להבין שאנגלית רוכשים ולומדים על פני זמן. לא לומדים לפני מבחן ספציפי באנגלית ומצפים להצליח בו! זה לא עובד ככה עם שפה, זה לא חומר שמשננים בעל פה.
לימוד האנגלית הינו תהליך, צריך בשנה\שנתיים שלפני הבגרויות להתחיל לעבוד על העשרת אוצר מילים, תרגול הבנת הנקרא, עבודה על קטעי שמיעה ותרגול כתיבה.
הדברים קשורים אחד בשני, לא ניתן לכתוב מבלי שיודעים את הדקדוק ומבלי שיש אוצר מילים. אי אפשר להסתמך על מילון שיפתור לנו טקסט או יבנה לנו קטע כתיבה- זה מתכון לכישלון!
לסיכום- רצוי להתחיל בתהליך הכנה לבגרות כשנה\שנה וחצי או יותר לפני (זה כמובן תלוי ברמה\פערים\קשיים וכו..)
ללמוד דקדוק מהיסוד
להעשיר אוצר מילים
לתרגל טקסטים
לתרגל כתיבה
דגשים לגבי מודל E, זו בחינה שעברה שינוי וחשוב לי להבהיר לגביה את הדברים הבאים-
1. מה השינוי שעשו במודל E ואיך מתכוננים לזה?
ראשית כל, מודל E הינו שאלון המשותף לארבע וחמש יחידות לימוד אנגלית.
בעבר, מודל E היה מורכב מטקסט וקטע שמיעה. כיום תלמידים הניגשים למודל E ייבחנו על טקסט ועל קטע של אוצר מילים שעליהם למצוא נרדפות. כלומר יש 6 מקבצים של מילים, בכל מקבץ בצד אחד יש 6 מילים ובצד השני 3 מילים וצריך למצוא נרדפות מתאימה בין מילה למילה או בין מילה למשפט המתאר אותה או בין ביטוי לביטוי.
הבחינה הינה ללא מילון\מילונית!! (פרט לתלמידים עם לקויות שמקבלים אישור מיוחד)
אתם מקבלים טבלה של 9 מילים מתורגמות מתוך הטקסט ותו לא.
2. מילת המפתח להצלחה בבחינה הינה- אוצר מילים. שליטה באוצר מילים תקבע את מידת ההצלחה בכל הבחינה. לכן עליכם להתחיל לתרגל.
3.קחו את רשימות המילים שקיבלתם מבתי הספר והתחילו ללמוד ולשנן. ניתן לשנן וללמוד אותם בשיטות הבאות:
שיטת הכרטיסיות
שינון (למי שזה עוזר לו)
להיעזר ב-QUIZLET- כאשר אתם יוצרים כרטיסיית לימוד, לאחר שמגדירים את השפה תזינו בכרטיסייה 2 מילים נרדפות אחת לשנייה. ואז הוא מבין שאתם רוצים נרדפויות ולכל מילה או ביטוי שתזינו הוא אוטמטית יציע לכם מילה או משפט נרדפים. בנוסף יש לתרגל תרגילים של מציאת נרדפות בספרי הלימוד שלכם ובחוברות תרגול שקיבלתם.
4. לתרגל כמה שיותר טקסטים, יש לכם המון מבחנים לדוגמא לתרגול שזמינים בחינם באתרים השונים. לאחר שמסיימים לעבוד על הטקסט, לעשות רישום של 10\15 מילים מתוך הטקסט ולחשוב על אילו עוד מילים בשפה הינן בעלות אותה משמעות. (נרדפויות)
5. אתם כל הזמן צריכים להיות בגירוי ובחשיבה על מילים ומשפטים נוספים שבאמצעותם ניתן לומר את המילה שלפניי, כל הזמן לגרות את החשיבה.
6. עליכם לשלוט באוצר מילים של מילות קישור וחיבור ומילים שבד"כ מופיעות בשאלות. להכין רשימה וללמוד אותה.
כל הנאמר לעיל לגבי טקסטים, לימוד אוצר מילים וכו.. כמובן נכון ותקף לגבי כל בחינת בגרות באנגלית!!!
בחינה בעל פה באנגלית- COBE
ראשית כל הבחינה בעל פה שונתה וכעת היא מתבצעת מול מחשב. כלומר אתם יותר לא נבחנים בעל פה מול מורה לאנגלית שהיה מבצע את הבחינה אלא הבחינה מתבצעת מול מחשב בבית ספר שלכם ונשלחת למשרד החינוך לבדיקה!
האם עליי להכין משהו לבחינה?
כן,יהיה עליכם להכין פרויקט באנגלית עליו תשאלו בבחינה. את הפרויקט בדרך כלל מכינים בכיתה יא. הפרויקט משתנה ממוסד למוסד אך לרוב מדובר בשאלת מחקר שאתם בוחרים וחוקרים נושא שמעניין אתכם. הפרויקט נעשה ביחידים או בקבוצות.
מה מבנה הבחינה?
הבחינה בנויה מ-3 חלקים וצריך לענות בסה"כ על 4 שאלות. המשקל של כל שאלה הוא 25% וסה"כ מגיעים ל100%. לאורך כל הבחינה יש דמות במחשב שמלווה אתכם ומסבירה הכול לפני כל שאלה- כלומר אתם מקבלים הנחיות ברורות לפני כל שאלה.
בנוסף, בבחינה זו אתם בעצם מקליטים את התשובות שלכם, את התשובה לכל שאלה יש להקליט בפעם אחת- הקלטה רציפה ללא הפסקות. אם בוחרים להקליט תשובה חדשה- היא זו שתשמר. אני מדגישה שאין לכם זמן לתקן כל תשובה ולהקליט מחדש- הבחינה באורך חצי שעה. התיקונים הינם על חשבון הזמן שלכם. התשובה שהוקלטה אחרונה- היא זו שתשמר
כפי שנאמר, הבחינה מחולקת ל-3 חלקים והיא מוגבלת בזמן ( חצי שעה). המבנה כולל-
1.חלק אישי- ישנה שאלה אישית על נושאים כמו- טיולים, חופשה אחרונה שהייתם בה, נושאים שלומדים בבית ספר, דמויות מפורסמות האהובות עליכם ועוד. יש לכם פה 2 שאלות שמתוכן אתם בוחרים לענות רק על שאלה אחת
שימו לב! כשאתם מקשיבים לשאלה על המסך מולכם יש תקציר של השאלה- בשורה הראשונה תמיד יופיע נושא השאלה ובהמשך התקציר.
2. החלק השני הינו שאלה עם מספר סעיפים על הפרויקט שעשיתם. החלק הזה כולל שאלות כמו- מה היה נושא הפרויקט שלכם, מה קיוותם ללמוד, ציינו 2 עובדות מעניינות שלמדתם, מה היה החלק הקשה ביותר, מה היה החלק הקל ביותר, מה עוד הייתם רוצים ללמוד על הנושא ועוד.
3.החלק השלישי- אתם תצפו בקליפ של בדרך כלל עד 3 דקות ועליו תשאלו 2 שאלות. השאלה הראשונה -שאלה תיאורית שבדרך כלל מבקשת לתאר את האירועים בקליפ והשאלה השנייה הינה שאלת ניתוח- דעה כללית שלכם. אין פה בחירה! 2 השאלות הן חובה. מומלץ לקרוא את השאלות לפני הצפייה בקליפ.
מהם הזמנים?
חשוב לזכור שהבוחן אמור להתרשם מהיכולת שלכם לדבר!
לכן אני ממליצה-
לדבר מינימום דקה בחלק א- החלק האישי.
לדבר מינימום 2 דקות בחלק ב של הפרויקט
ובחלק ג של הקליפ לדבר על כל שאלה דקה לפחות!
אלו הם ההמלצות שלי על מנת להגיע לציון המקסימלי בבחינה.
מבחינת החוקים של הבחינה-
אין להיכנס עם דפים וכלי כתיבה לבחינה
חובה לדבר לפחות ארבעים שניות בחלק הראשון והאחרון- אם תדברו פחות מ-20 שניות זה אוטומטית- 0 על השאלה.
בשאלה על הפרויקט ממליצים לדבר לפחות דקה
אלו הם חלקי הבחינה- הזמנים, סוגי השאלות וכו.. שימו לב שעניתם סה"כ על 4 שאלות בכל הבחינה!

מהם הדגשים החשובים שצריך לזכור ולשים לב אליהם בבחינה בעל פה?
לדבר בצורה ברורה ורהוטה עד כמה שאפשר.
להקפיד על פתיח, תוכן וסיכום לתשובה שלכם.
להקפיד להשתמש במילות קישור וחיבור
להקפיד על אוצר מילים גבוה ומגוון עד כמה שניתן
להימנע מעצירות ממושכות או שתיקה ממושכת
להימנע מלעצור ולומר אהה אמממ אמממ אמממ אמממ ובאופן כללי מלגמגם
לפני שמתחילים לענות, לקחת לעצמכם כ-20 שניות לחשוב ולתכנן את התשובה ורק אז להתחיל לדבר בצורה חלקה, רציפה ושוטפת עד כמה שניתן.
להקפיד לעמוד בזמנים
להימנע מלהתחיל להקליט תשובה ואז למחוק ואז שוב להקליט וכו..זה על חשבון הזמן שלכם!
לעיתים אתם מסיימים לענות או מסיימים לומר דוגמא ושותקים ופתאום עוברים לדבר הבא. הימנעו מזאת! תסגרו משפטים! לדוגמא, צמד המילים - and more- דרך מעולה לסגור משפט.
לעיתים אתם לא יודעים איך להיכנס לנושא. דרך מעולה להתחיל את התשובה היא לומר- to begin with...
שימו לב שאתם עונים על כל חלקי וסעיפי השאלה! מענה חלקי יוריד לכם ציון!
האחוז הגבוה ביותר של הניקוד הינו על הבנה ומענה רלוונטי על השאלה- כלומר על התוכן שלכם!
כיצד להתכונן?
אני ממליצה להתחיל להתכונן כחצי שנה לפני על מנת לא להיות בלחץ ועל מנת באמת ללמוד לדבר. מומלץ לתרגל מאגרי שאלות ומבחנים לדוגמא. כמו כן, מומלץ לתרגל עם חברים\בני משפחה שגם ניגשים לבחינה הזו. מומלץ להתחיל להקליט הודעות או לרשום הודעות באנגלית בוואצאפ וכדומה על מנת לתרגל.
בנוסף, מומלץ לצפות בסדרות שמעניינות אתכם ולא קשות מידי באנגלית עם תרגום לאנגלית.
שימו לב לשים כתוביות באנגלית!
זכרו! דיבור צריך לתרגל לתרגל לתרגל- זה הסוד להצלחה!
בהצלחה רבה!
לפרטים נוספים ולייעוץ מוזמנים לפנות אליי
Comments